Divina Commedia

24 Sep, 2015

Veze među ljudima

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 19:30


 

Sva njena pojava ličila je na plamen sveće oko koje se skupljaju mušice. Da, bilo je nečega sudbonosnog u njenoj pojavi što je privlačilo ljude, nečeg toplog kao što je plamen te sveće.

 

Prave veze, iskrene, duboke, prijateljske, započinju sasvim spontano, bez napora, zastoja i teku glatko. Nema tu povuci-potegni, pravdanja, objašnjavanja, razjašnjavanja za svaki slučaj, odlaženja, dolaženja,nepotrebnih  uzrujavanja, jurenja, vrebanja, trzanja, nerviranja ...pa opet, pa ponovo i ispočetka ...  Nema tu popravnog ispita, ili ide ili ne.

 

Samo jedan odsjaj očiju koje se sretnu u brzom i kratkom pogledu i sva bude jasno.

 

Veze u kojima  se svaki od njih vrti kao slamka oko sebe, kao mušice zahvaćene ludim vetrom, gde se ne mogu čestito sastaviti dva trenutka, u kojima život počinje da liči na vrtlog negativne energije, u kojima čovek lebdi kao one mušice opijene svetlošću, nisu prave veze. One ljude čine rasejanom, poniznom igračkom svoje obmane. To su odnosi koji svojim slatkim iluzijama mogu čoveka dognati čak do ivice smrti.

 

Šta je to što ljude drži u takvim odnosima strasne zaluđenosti što se ne može pristojno zadovoljiti, a čovekova priroda ostaje stešnjena  kao u suviše malim cipelama – kao noge kineskih žena?

Šta je to bilo?

I zašto?


Komentari

 1. Хм, можда кад бисмо једном пробали ципеле кинеске жене, можда бисмо разумели. :)
  Код Кинескиња је ципела, код нас - тесна кожа? Широка кожа? :)

  Autor pricalica — 24 Sep 2015, 21:37

 2. @ pricalice
  Nije to samo nošenje "tih" cipela, to je jedan dugotrajan proces skrnavljenja ženskoga tela,kao što je savijanje drveta ili to isto je I bonsai; to je težak oblik nasilja nad telom ... to je jednom rečju greh. Perl Bak je o tome divno pisala, a skoro sam čitala i Kinesku konkubinu gde autorka, inače unuka dotične, onako usput sa podsmehom govori o velikim stopalima devojaka sa sela ... To je kod njih deo svesti, tradicije ukusa ...
  Nije tesna koža ekvivalent tome, teško da bi bila i ona izreka "Noga lička a cipela bečka", naša kultura i vera nema tako nešto, ali naše podneblje ima ... ne bih o tome.
  Zašto sam spomenula cipele kineskih žena?
  Baš da bih rekla kako su opisani odnosi I lose veze među ljudima skrnavljenje i deformacija ljudske Prirode, duše čovekove, ako se to može tako slikovito prikatati? :))
  Pozdrav draga pricalice. ;)

  Autor Divina Commedia — 24 Sep 2015, 22:29

 3. Ниси ме разумела, могуће - јер сам остала недоречена. Немогуће је знати човекове мисли док се "не уђе" у његове ципеле, његову кожу, или док се са њим не поједе џак соли. Тако каже народна мудрост. Зато су односи међу људима различити. Јер смо сви различитомислећи. Неког нападају страсти, неког помисли, неког бол, патња, завист итд. Дакле, наше унутрашње борбе су другачије, па самим тим и избор мисли и дела.
  Поздравче! :)

  Autor pricalica — 25 Sep 2015, 19:35

 4. @pricalice :-)
  Stvarno te nisam razumela, i ptam se šta mi je? :-)

  ... a ni posle džaka soli ...

  Mi možemo razumeti svakoga, ali ne može taj svako koga razumemo biti naš partner, drug, prijatelj, samo se sličnima sebi radujemo, sa njima treba i da život delimo ....
  I ne verujem da se različosti privlače, mislim da se tu radi o komplementarnostima. :-)
  Hvala ti. :-)

  Autor Divina Commedia — 25 Sep 2015, 20:45


Dodaj komentar

Powered by blog.rs