Divina Commedia

24 Avg, 2015

Titulari uverenja

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 11:37

 Da li nas spaja različitost ili neka božanstvena istost koja je skrivena duboko u nama, koju misao ne može podići na nivo svesti, a koja ipak postoji? 

Misao.

Šta je misao?Odakle naviru ideje?

Misao je najveća tajna univerzuma odakle potiče.Odakle nam saznanje? Da li smo sve što znamo stekli formalnom i neformalnom edukacijom ili neke stvari „jednostavno znamo“?  Postoji nešto što ostane zaglavljeno u podsvesti.

Da.

To je nagon održanja, to je šesto čulo, to je onaj unutrašnji osećaj, onaj „glas“ (božanski) koji nas usmerava, to je naš impuls.Misli takođe postoje  svuda oko nas i imaju obrasce uticaja na sve ostalo u nama. Ali koje misli prihvatamo (usvajamo)?

„Misao vodilja“ poznata fraza. Naše misli su naš vodič u glavi i mi ih kreiramo. Od ponuđenog usvajamo i stvaramo nove ideje po nekom obrascu i sklonostima. Na taj način sebe projektujemo ili menjamo u svetu. 

Mi jesmo ono što mislimo (čega smo svesni).

Bez misli o tome da život može još mnogo toga vrednog da nam pruži mi se ne bismo mogli održati. Otuda najstrastvenije verujemo životu dok nam pruža tajnovita obećanja dugovečnosti sažeta u jednoj reči – nada.

Prirođen nam je „ključ progresa“. Zato se ne zadržavamo ni kod čega što je bezvredno. Privlači nas snaga moći i moć dobrote. Ali ako nema protoka , truli i propada. To nije ni ljubav ni mržnja,to je nagon održanja, ako nije proizvod svesti (razuma).

To je trajanje.

Čvrsto se držim. 


Komentari

 1. Drž` se Božanstvena nemoj da ti utekne misao :-)

  Autor Janakis — 25 Avg 2015, 17:33

 2. @Janakis ;)
  Koja vredi ne pušta se tako lako da ode! Jei` da?
  Misao. :P

  Autor Divina Commedia — 25 Avg 2015, 18:05

 3. ´Oće da utekne ;) taman se ti pouzdaš u ovu istost koja je skrivena duboko u nama... kad ti tamo, a ono međutim ;) I nemoj ništa dalje da ti objašnjavam.

  Autor Janakis — 25 Avg 2015, 19:03

 4. @Janakis
  Ma, vrtirepka neka, ta misao! :)))
  Al`zna ona gde je nastala, ako ne znamo mi, ne napušta se to tek tako lako. ;)

  Autor Divina Commedia — 25 Avg 2015, 19:27

 5. Ma jes˙, nego plaši li tebe ovo oko truljenja ;) Ako ima istine u tome...(?!)

  Autor Janakis — 25 Avg 2015, 19:39

 6. @Janakis,
  Ja kada vozim rolere, volim da idem po nekim neravno postavljenim pločama, gde, da vozim polako i sporo, pala bih. Onda uhvatim zalet i pravac i pomislim (ali svaki put pomislim!) kako je Ajnštajn rekao da se ravnoteža najbolje održava kretanjem.
  Tačno!

  E, sad da se vratim temi.
  To stajanje me prvo asocira na neku baru, sa žabokrečinom i truleži ... zato mora biti protoka svega, misli, ideja, novca, dotoka svežih ... sve mora da se kreće da bi se napredovalo ... kretanjem se i menja ... ali to je život, treba ga pratiti u stopu ...

  Život teče – ko gа ne stigne, ostаje sаm.(M.Gorki)
  Tako ja to vidim. :D

  Autor Divina Commedia — 25 Avg 2015, 20:01

 7. Ko je padao, zna da je i pad let, ali zna i da se posle toga ne češu ni Maksim ni Albert. Gledaj nekako da to ne bude brže od života :-)

  Autor Janakis — 25 Avg 2015, 20:20

 8. Janakis :))))))

  Gledaću da tako bude!
  Hodaću korakom života i gledaću pogledom bržim od života. ;)
  Valja li tako? :P

  Autor Divina Commedia — 25 Avg 2015, 21:16


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs