Divina Commedia

Titulari uverenja

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 11:37

 Da li nas spaja različitost ili neka božanstvena istost koja je skrivena duboko u nama, koju misao ne može podići na nivo svesti, a koja ipak postoji? 

Misao.

Šta je misao?Odakle naviru ideje?

Misao je najveća tajna univerzuma odakle potiče.Odakle nam saznanje? Da li smo sve što znamo stekli formalnom i neformalnom edukacijom ili neke stvari „jednostavno znamo“?  Postoji nešto što ostane zaglavljeno u podsvesti.

Da.

To je nagon održanja, to je šesto čulo, to je onaj unutrašnji osećaj, onaj „glas“ (božanski) koji nas usmerava, to je naš impuls.Misli takođe postoje  svuda oko nas i imaju obrasce uticaja na sve ostalo u nama. Ali koje misli prihvatamo (usvajamo)?

„Misao vodilja“ poznata fraza. Naše misli su naš vodič u glavi i mi ih kreiramo. Od ponuđenog usvajamo i stvaramo nove ideje po nekom obrascu i sklonostima. Na taj način sebe projektujemo ili menjamo u svetu. 

Mi jesmo ono što mislimo (čega smo svesni).

Bez misli o tome da život može još mnogo toga vrednog da nam pruži mi se ne bismo mogli održati. Otuda najstrastvenije verujemo životu dok nam pruža tajnovita obećanja dugovečnosti sažeta u jednoj reči – nada.

Prirođen nam je „ključ progresa“. Zato se ne zadržavamo ni kod čega što je bezvredno. Privlači nas snaga moći i moć dobrote. Ali ako nema protoka , truli i propada. To nije ni ljubav ni mržnja,to je nagon održanja, ako nije proizvod svesti (razuma).

To je trajanje.

Čvrsto se držim. 


Powered by blog.rs