Divina Commedia

Ptica Zloslutnica

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 22:42


 

Toga jutra Gospodar Orlova se probudio sa suncem u očima. Skočio je da vidi koliko je sati i da stavi vodu za kafu. Desetak velikih ptica se u oštrom letu vinulo duž klisura ka vrhovima planina, a nekoliko malih crnih je stajalo ispred njegovog praga. Oseti kako ga probada neka slutnja, obuzima strah i polako uvlači u kosti a lice koči.

Ptice zloslutnice.

Koliko god je želeo nije se mogao otrgnuti toj slutnji.

 

***

Sunce je već skretalo ka zapadu,a  crne ptice su i dalje stajale ispred njegovih vrata; on je sve više bio u grču. Osmotri da su velike ptice visoko i da planine izmiču u daljine. Sada je već mogao videti i kolone patuljaka kako ga napuštaju. Neki od njih mu dobaci, cereći se – Zbogom!

 

***

Eto to su te crne ptice zloslutnice. One nikome nisu donele dobro, pa neće ni njemu. Sada je već mogao biti siguran da će ga doći glave.

 


Lekcija savladana

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 14:28

Eto,

sada kada smo prošli lekciju o neprijateljima, mogli bi malo stati na loptu? :))


Kultura govora

Razmišljanja — Autor cistanebesa @ 12:21

"Glava je sprava za mišljenje.

Ona nam služi za govor.

Tu se reči pretvaraju u rečenice"

Gore navedeni tekst najčešće eksploatišu psiholozi. U njemu se ne navodi da se prethodno misli pretvaraju u reči?

Reč, njeno veličanstvo, može biti spasiteljica a može i ubica.

Govor bi trebalo da bude rezultat mišljenja, razmišljanja i promišljanja. Misli su brže od fizičkih mogućnosti artikulacije govora i to verovatno nije slučajno priroda udesila tako.Ispeci pa reci – kaže stara narodna poslovica.Ipak se dogodi da su „brži konji od samara“ .

Zašto se često govori a da se ne misli i zašto se još češće govori ono što se ne misli?Otkuda uopšte ta izvitoperena potreba ljudskoga roda za neusklađenost datoga nam dara artikulacije misli rečima? Kultura govora se bazira na ukroćenim rečima, onima koje će slediti misli koje takođe treba prethodno ukrotiti a ne raspustiti jezičinu da mlatara okolo, što bi rekli „ko jarac na lupatku“.

Za dobro promišljanje je potrebna odmorna i hladna glava i zato kažemo da je san ceo jedan život u životu procesa mišljenja ....

 

Powered by blog.rs